We hebben de veelgestelde vragen per onderwerp in onze F.A.Q voor je op een rijtje gezet! Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je vraag telefonisch en per e-mail beantwoorden.
Wat zijn SIP panelen?
De afkorting SIP staat voor Structural Isolated Panel. Dit vertaald zich naar het Nederlands als constructief isolerend paneel. Dit type bouwpaneel bestaat uit twee buitenbladen van OSB verlijmd met een binnenste blad, een vulling van isolatiemateriaal. De verbinding van deze elementen vormt samen het SIP-bouwsysteem
Wat is het SIPS bouwsysteem?
Het SIPS (structural isolated panel system) is een hoogwaardig bouwsysteem voor woningbouw en lichte commerciële bouw. De panelen bestaan uit een kern van isolerend schuim die is ingeklemd tussen twee structurele bekledingen, typisch OSB-platen (Oriented Strand Board). De panelen worden door middel van verbindingselementen aan elkaar geklikt. Daarna worden de panelen in elkaar geschroefd voor extra stabiliteit en stevigheid. Deze bouwmethode kan worden in bijna elk gebouwontwerp worden vervaardigd. Het resultaat is een bouwsysteem dat oersterk, energiezuinig en kostenbesparend is.
Waar kan ik SIP panelen voor gebruiken?
Een SIP paneel en het SIPS bouwsysteem is zeer breed inzetbaar. Met dit systeem bouw je in zeer korte tijd een dragend binnenspouwblad voor een woning, kantoor of ander utiliteitsgebouw. SIP panelen zijn uitermate geschikt voor passief bouwen. Naast gebruik op grotere schaal is het ook mogelijk om SIP panelen toe te passen op kleinere schaal. Denk hierbij aan een aanbouw, garage, schuur of zelfs een dakkapel.
Wat is de levensduur van een SIP Paneel?
De beoogde levensduur van een woning met SIP panelen is 60 jaar. Ter vergelijking: De gemiddelde woning in Nederland is 38 jaar oud volgens het CBS.
Hierdoor zijn SIP panelen een zeer duurzame keuze.
De levensduur is echter wel afhankelijk van de kwaliteit van de afwerking van het buitenspouwblad van de woning. Door de panelen af te werken met materialen van hoge kwaliteit blijft de levensduur beter gewaarborgd.
Hoe zit het met de brandwerendheid van een SIP Paneel?
Afhankelijk van de samenstelling van het paneel kan de brandwerendheid verschillen. Bij een regulier SIP paneel hebben de buitenzijden van OSB (Oriented Strand Board) de brandklasse D en de binnenzijde van PUR schuimvulling de brandklasse B. (Rookklasse S2).
De brandwerendheid van SIP panelen is vergelijkbaar met de waarden bij traditionele houtskeletbouw. De panelen zijn brandbaar en dienen daarom afgewerkt te worden door deze te bekleden met brandwerende materialen.
Wat is de samenstelling van een SIP Paneel?
In de regel worden SIP panelen samengesteld middels een sandwich constructie van twee OSB (Oriented Strand Board) platen met een isolerende kern. De kern kan bestaan uit:
• polyurethaan (PUR)
• polyisocyanuraat (PIR)
• geëxpandeerd polystyreen (EPS)
• geëxpandeerd polystyreen met grafiet (Neopor)
Niet alleen de kern kan verschillen. Ook voor het plaatmateriaal zijn diverse opties te bedenken. Denk hierbij aan platen van materialen zoals Multiplex, spaanplaat en cementgebonden spaanplaat.
Hoe worden SIP-panelen met elkaar verbonden?
SIP-panelen worden met elkaar verbonden middels een SIP-Spline. Een Spline is een verbindingsstuk dat over de gehele lengte twee losse panelen met elkaar verbindt. Een SIP-Spline bestaat net als een SIP paneel uit een sandwichconstructie van OSB en een isolatielaag (PIR of NEOPPOR). Door deze soortgelijke samenstelling worden koudebruggen voorkomen en ontstaat er een oersterke verbinding tussen de panelen.
Hoe kan ik de buitenzijden van SIPS afwerken?
Zodra de SIP panelen op hun plek staan zijn er diverse afwerkmogelijkheden. In dit blogartikel uit onze kennisbank duiken we dieper in enkele afwerkingen voor SIPS.
Wat zijn de bezorgkosten voor SIP panelen?
Klik hier voor meer informatie over bezorgen en afhalen.