Geplaatst op Geef een reactie

Hoe kan ik SIP panelen het beste afwerken?

SIP panelen afwerken met gevelbekleding

Wie bouwt met SIP panelen kan relatief eenvoudig en snel een geïsoleerde constructie op poten zetten. Maar wat moet je nu doen met de afwerking van deze panelen? In dit artikel leggen we uit hoe je de binnenzijde en buitenzijde van de SIP panelen het beste kunt afwerken.

Buitenzijde van SIP Paneel afwerken

SIP panelen zijn een drager en isolatiemiddel ineen. Deze sandwichpanelen zijn samengesteld uit Polyrethaan (PUR) of expanded polystyreen (EPS) met aan weerzijden OSB/3 platen. Het type OSB/3 platen is redelijk watervast maar je moet deze houten platen echter niet te lang blootstellen aan regen, wind en andere weersinvloeden. Daarom dienen de buitenzijden van de panelen ten alle tijden te worden afgewerkt met een waterdichte gevelbekleding. Goede materialen om de buitenzijde van de SIP panelen mee af te werken zijn:

1. Steenstrips
Steenstrips zijn een goede keuze om te gebruiken wanneer men de buitenzijde van een bouw met SIP Panelen wil afwerken. Steenstrips zijn niet te onderscheiden van een échte bakstenen muur en zorgen voor een authentieke uitstraling van je woning of pand. De strips worden rechtstreeks op de panelen verlijmt door een gevelwerker. Zo realiseer je een sierlijke en beschermende afwerking met een dikte van 24mm.

2. Hout
De buitenzijde van SIP panelen bekleden met hout is een goede optie voor wie streeft naar een bouw met een warme uitstraling. Bij een gevelbekleding met een houtlook valt de keuze vaak op Thermisch gemoduleerd hout van populier, grenen of ayous (Thermowood), of tropisch hardhout zoals Padouk of Ipé.  

3. Gevelpanelen
Het is ook mogelijk om te kiezen voor een afwerking met gevelpanelen. Hierbij kan je denken aan materialen als PVC, Trepa of composiet. Hierdoor kan je jouw droomhuis een eigen uitstraling geven en de afwerking naar het door jou beoogde niveau tillen.

4. Metselwerk
Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om door middel van traditioneel metselwerk de buitenwanden af te werken. Houd hierbij rekening met voldoende ventilatie openingen en zorg er tevens voor dat  de spouwankers aflopend naar het metselwerk te dienen worden aangebracht.

Hier moet je op letten voordat je de buitenzijde van SIP panelen gaat afwerken

  • 1.Het gebouw moet wind- en waterdicht zijn.
  • 2. Zorg voor een vochtpercentage lager dan 20%. Indien SIP panelen bij de bouw nat zij geworden zorg dat deze voldoende gedroogd zijn voordat je begint met afwerken.
  • 3. Kijk of eventuele extra isolatielagen correct zijn aangebracht en of deze goed op elkaar aansluiten.
SIP panelen afwerken met gevelbekleding

Binnenzijde van SIP Paneel afwerken

Ook voor de binnenzijde is het ten zeerste aan te raden om de SIP panelen netjes af te werken. Zelfs als het bouwpakket voor een garage of schuur betreft. Vaak kiest men er voor om gipsplaten tegen de binnenzijde van de panelen te monteren en deze dan te stuken. Ook kan er gekozen worden om een voorzetwand te gebruiken om zo ruimte te creëren voor installatiematerialen zoals leidingen en elektra.

Andere lezers bekeken deze producten

Geef een reactie